Darijo Srna: “Željko Kerum bi mogao biti Hajdukov Rinat Ahmetov”

0

Darijo Srna: “Vratit ću se u Hajduk kad bude imao europske ambicije i dok sam u snazi”
Nije lako pronaći pravog gazdu kluba, ali koliko sam upoznat sa situacijom jedino vidim Željka Keruma kao čovjeka koji Hajduku može vratiti stari sjaj – ističe pobjednik Kupa Uefe.
Još se nije stišalo slavlje u Donjecku kada je Srnin otac Uzeir novinarima u Istanbulu jasno poručio “volio bih da se Darijo za godinu-dvije vrati u Hajduk”. Kapetan Šahtara i hrvatske reprezentacije ne dvoji da će doći vrijeme za povratak na Poljud, ali prethodno se trebaju steći uvjeti za takav slijed zbivanja.
– Ugovor u Šahtaru ističe mi za dvije godine, ali ne mogu danas reći kako će se dalje odvijati moja karijera. Često sam isticao kako mi je povratak u Hajduk velika želja, ali hoću se vratiti dok sam u punoj snazi i u trenutku kada klub ima velike europske ambicije. Želim vidjeti organizacijski jak Hajduk, klub koji ima pravog gazdu. S Rinatom Ahmetovom u Šahtaru naučio sam koliko znači sposoban čovjek na čelu kluba. Godinama se strpljivo ulagalo i naše osvajanje Kupa UEFA nije došlo slučajno. Zar mislite da ja ne bih volio s Hajdukom tako suvereno koračati Europom – kazao nam je Srna.
Koga vidite kao čovjeka koji Hajduku može trasirati put ka tituli prvaka u Hrvatskoj, odnosno vratiti klubu europski image koji je imao sredinom 80-ih godina što je san svakog navijača Bijelih?
– I ne samo navijača, nego i nas igrača koji smo afirmaciju stekli u Hajduku. Nije lako pronaći gazdu kluba, ali koliko sam upoznat sam situacijom jedino vidim Željka Keruma kao čovjeka koji Hajduku može vratiti onaj stari sjaj. Bijelima definitivno treba dokazani poslovni čovjek poput Keruma. Ako je prošle jeseni mogao okupiti najvažnije gospodarstvenike Dalmacije i pronaći više od 40 milijuna kuna za uplatu dionica, ne vidim zašto ne bi taj posao nastavio i Hajduku vratio mjesto koje zaslužuje u hrvatskom, ali i europskom nogometu.
Strahujete li da bi Vaša poruka mogla imati političke konotacije u tijeku lokalnih izbora?
– Onaj tko mene poznaje, dobro zna da se politikom nikada nisam bavio. Ne zanimaju me politika ni lokalni izbori, već isključivo jak Hajduk. Meni je Hajduk otvorio vrata Europe i željan sam s Bijelima doživjeti pobjede na međunarodnoj sceni. Ali, neće se ništa riješiti ako se vrati jedan igrač. Od vrha se klub stvara. Hajduka treba voditi čovjek koji ima viziju uspjeha, splitski klub treba pronaći svog Ahmetova. Naravno, ne mislim pritom da će imati istu financijsku moć, nego sposobnost napraviti veliki klub. Ja sigurno neću birati tko će biti taj čovjek, ali mogu reći da ga vidim u Kerumu. Jasno je da uz Keruma moraju biti ljudi koji razumiju nogomet i koji će biti spremni potpuno se podrediti visokim zahtjevima. Tada će Hajduk imati Upravu koja će biti sposobna kreirati momčad adekvatnu najvišim europskim ciljevima.
Srna će 31. svibnja sa Šahtarom biti sudionik finala Ukrajinskog kupa, ali nije zaboravio da se i u Splitu igraju dvije velike utakmice u samo četiri dana. – Moram podržati trenera Mišu i još jednom naglasiti kako mi je drago da je dobio šansu u Hajduku. U četvrtak na uzvratu Kupa očekujem da će navijači dati veliku podršku Bijelima u nastojanju da stignu prednost Dinama. Ali, moram reći da svi trebaju biti dostojanstveni. Moraju biti na nivou pravih hajdukovaca i čestitati Dinamu na osvojenom prvenstvu. I u pobjedama i porazima uvijek treba biti velik i dostojanstven. Tako me život naučio. Gubio sam od Turske na Europskom prvenstvu, od Seville u 94. minuti Kupa UEFA, ali nosio sam se s tim i na kraju digao pehar osvajača Kupa UEFA. Sve pozitivno u životu se na isti način jednom vrati.

Darijo Srna

 

Autor: Jurica Radić

Photo: Reuters

Izvor: sportskenovosti.hr

Vaš komentar

Napišite što mislite o ovoj temi...

© Željko Kerum 2009