Kerumu glas daju i birači SDP-a i HDZ-a

0

S pet posto glasova zaostatka za Kerumom, Ostojić je smanjio početnu razliku koju je na startu kampanje imao Kerum. Unatoč tomu, petina SDP- ovih birača bi podržala stranačku listu za Vijeće, ali ne i gradonačelničkog kandidata. Ista je stvar i s HDZ-om i Kuretom

U utrci za novoga poteštata Splita, Željko Kerum osvaja 35,8 posto, Ranko Ostojić 29,1 posto, a Ivan Kuret 14 posto glasova.

Rezultati su to telefonskog istraživanja koje je početkom ovoga tjedna provela agencija Synergy za potrebe SDP-a, na trostruko stratificiranom uzorku od 1060 građana Splita.

Iako je riječ o malo poznatoj agenciji, koja se do sada nije bavila ispitivanjem političkih preferencija građana, u SDP-u uvjeravaju da je metodologija korištena u ovoj anketi identična onoj koju koristi agencija Puls.

SDP-ovo istraživanje je pokazalo dva značajna trenda. Ostojić je smanjio početnu razliku koju je na startu kampanje imao Kerum i izbornu je utakmicu praktički uveo u neizvjesnu završnicu.

Mobilizacija birača

No, kandidat socijaldemokrata još uvijek nije uspio mobilizirati sve SDP-ove birače, pa stranačka lista za Gradsko vijeće, predvođena Marinom Jurjevićem, u Splitu među ispitanicima uživa čak 38-postotnu potporu, odnosno četvrtinu više od samoga Ostojića kao gradonačelničkoga kandidata.

Drugim riječima, dio SDP-ovih birača (njih oko petine) sprema se podržati SDP, ali će na biralištu zaokružiti Keruma za gradonačelnika. Sličan trend primjetan je i među biračima HDZ-a.

Ta bi stranka u Splitu za Gradsko vijeće, sudeći po istraživanju agencije Synergy, osvojila 19 posto glasova potpore, četvrtinu više od njihova gradonačelničkog kandidata.

U Kerumovu slučaju situacija je obrnuta: dok on vodi u utrci za gradonačelnika s 35,8 posto, njegova nezavisna lista dobila bi u ovome trenutku potporu 18 posto birača.

U drugom krugu Ostojiću 41 posto
Sudionici ove ankete imali su priliku izjasniti se za kojeg bi se od kandidata odlučili u drugome krugu. Prema rezultatima, 47 posto njih podržalo bi Keruma, a 41 posto Ostojića. Neodlučnih je bilo 10 posto ispitanika.

Vaš komentar

Napišite što mislite o ovoj temi...

© Željko Kerum 2009