Kerum uvjerljivo vodi u utrci za gradonačelnika Splita

0

Prema terenskom istraživanju koje je proveo Pravni fakultet u Splitu poduzetnik Željko Kerum vodeći je kandidat za splitskog gradonačelnika, s potporom od 45,3 posto ispitanika, a slijede ga SDP-ov kandidat Ranko Ostojić s 26,6 posto te aktualni HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret s potporom od 16,2 posto.
U utrci za splitsko-dalmatinskog župana praktički u prvom krugu izbora pobjeđuje aktualni HDZ-ov župan Ante Sanader, kojeg podržava čak 59,8 posto ispitanika, a slijedi ga SDP-ov Veljan Radojković s 25,3 posto glasova.

Željko Kerum

Prema istraživanju, gotovo polovica građana loše je (40 posto) i izuzetno loše (8,9 posto) informirano o novom načinu izravnog izbora gradonačelnika, dok ih je oko trećine dobro (31,4 posto) ili izvrsno (2,3 posto) informirano. Čak 85,6 posto ispitanika smatra da su stručnost i znanje glavni kriteriji za postavljanje funkcionara u upravi, pa je za pretpostaviti da na taj način percipiraju i Keruma.

Od novog gradonačelnika ispitanici očekuju gospodarski procvat grada (43,5 posto), uređenje gradske infrastrukture (21,6 posto), dok je onih koji su razočarani i ne očekuju ništa čak 34,9 posto. Većina je ispitanika nezadovoljna radom dosadašnjeg gradonačelnika.

Provjereno je i praćene medija, po kojem čitanost Slobodne Dalmacije iznosi 56,3 posto, dnevnog lista 24 sata 22 posto, Jutarnjeg lista 8,5 posto, a Večernjeg lista 2,2 posto, dok 7,7 posto ispitanika uopće ne čita tisak.

Po gledanosti na prvom su mjestu HTV1 i HTV2 s ukupno 49,5 posto, a slijedi Nova TV s 27,7 posto pa RTL sa 14,2 posto. Od lokalnih televizija, najgledanije su TV Jadran i TV Dalmacija, no sa samo po 0,7 posto.

Zanimljivo je da je istraživanje na kojem je radilo 32 studenata Pravnog fakulteta provedeno pod vodstvom nekadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Splita, profesora Onesina Cvitana. Njime je obuhvaćen 1201 ispitanik s užeg i šireg područja Splita, te još 600 ispitanika s područja županije.

Izvor: business.hr

Vaš komentar

Napišite što mislite o ovoj temi...

© Željko Kerum 2009