Ostali kandidati za gradonačelnika kopiraju moje ideje

0

Kopiraju moje ideje, kao onu o stanovima za tisuću eura… Ja imam biznis plan. Drugi kandidati nikad nisu ni radili planove jer se ne zna ni gdje, ni što su radili

Razgovor sa Željkom Kerumom, trećim ozbiljnim kandidatom za splitskoga gradonačelnika i trećim koji gostuje na stranicama Spektra, u svakom slučaju ne može biti dosadan: Kerum i uoči izbora ne želi ‘peglati’ imidž, nego ostaje kod svoga ‘čovjek-iz-naroda’ aduta. Neke stvari krije, druge – poput osnivanja gradske banke i osiguravajućeg društva – prvi put otvoreno najavljuje, a svoje protukandidate Ivana Kureta i Ranka Ostojića više ni ne spominje imenom.
Oni su, kaže, ‘rashod i trošak za društvo’, dok sebe smatra ‘prihodom’.

Predizborna kampanja je očito počela, zašto je Vaša ovako… čudna. Umjesto po idejama i programima, pamtimo Vas po nastupima u zabavnim emisijama?
Ja ne bih rekao da je čudna, nego drugačija. Ja sam po prirodi drugačiji od drugih, ali u pozitivnom smislu. Pošto se često šalim na svoj račun, imam se pravo ponekad i pohvaliti. Neki kažu da je pjevanje na televiziji estradizacija kampanje, a ja kažem da sam napravio humano djelo. Ja nisam pjevač profesionalac da znam dobro pjevati, ali sam skupio hrabrost, izašao pred reflektore i otpjevao nekoliko pjesama, zato što je to bila humanitarna akcija i zato što je novac otišao onima kojima treba.

kerummarijanAli pedeset tisuća kuna se može donirati i bez nastupa na televiziji?
Ja godišnje doniram preko dva milijuna kuna, bolesnima i siromašnima, fakultetima, sportskim klubovima i tako dalje. Gospoda s televizije zvala su me da učinim dobro djelo i ja sam prihvatio. Sklon sam pomagati drugima jer se nisam odvojio od naroda.

Kandidirate se za gradonačelnika, ali još nismo vidjeli nikakav program. Kad ćete konačno dati svoja obećanja i objasniti kako ćete ih ostvariti?
Program… Vi novinari često spominjete program, a ne znate što to znači. To je u stvari jedan biznis plan, a ja sam ih u životu napravio bezbroj, jer sam stručnjak za to. Devetnaest godina radio sam planove za moju tvrtku, pa za Joker, za Marjan… Ovi drugi nikad nisu ni radili planove jer se ne zna ni gdje su, ni što su radili. Dakle, biznis plan je napravljen…

Pa gdje je?
Napravljen je do detalja! Ali vidim da drugi kopiraju moje ideje, kao onu o stanovima za tisuću eura…

Mislite na Ostojića?
Neću spominjati njihova imena, ni jednoga ni drugoga, jer se neću spuštati na njihov nivo. Krenuli su nisko i nekorektno, neki mediji pišu po njihovom nalogu…

Koji mediji?
Rekao sam, neću imena. Uglavnom, plan je napravljen, a pokazat ću ga kad mene bude volja. Bojim se da će mi do izbora pokrasti sve ideje jer nemaju viziju, kao ja. Evo, rekao sam da Split treba napraviti svoju financijsku infrastrukturu, da u ovoj krizi sami sebe financiramo preko gradske banke. Kriza se pobjeđuje radom, a ne ležanjem, a da bi se radilo, treba nam novac.

Ali svi su gradonačelnici godinama govorili slično ovome…
Ne, nikad! Nisu govorili slično jer nemaju pojma, ne znaju…

Govorili su ovako, uopćeno.
Ja ne govorim uopćeno! Evo, konkretno, pokrenuo sam osnivanje ?Dalmacija osiguranja?, našeg osiguravajućeg društva, pripremio sam akt o osnivanju ?Gradske banke Split?…

Tko je vlasnik?
Osnivači će biti sve velike splitske tvrtke, ako želi može i Grad Split, komunalne tvrtke… Bit će sigurno Brodomerkur, Tommy, Studenac…

Konstruktor, recimo?
Ne znam, s njima još treba razgovarati, ali za ostale sam siguran. Ja želim raditi konkretne stvari, a ne pričati o bokunu ceste na Kmanu, zgradici na Kili ili poravnavanju plaža… To su programi za moje konkurente, a Kerum radi velike stvari. Ja imam iskustva, a oni ga nemaju, zna se da sam stručnjak za brojke i da iz ničega napravim čudo. Kerum je ovom društvu prihod, a oni su rashod.

Dobro, ali i dalje ne znamo tko će vam biti suradnici, koji su kandidati za Gradsko vijeće…
Sastavili smo listu i predstavit ćemo je nakon Uskrsa.

Je li li točno da za župana kandidirate zeta?
Lista će biti objavljena iza Uskrsa, zasad ne bih komentirao. Ali, moram reći da već sad ima puno podmetanja, proziva se publiku koja će glasati za Keruma… To je ružno, treba živjeti i nakon izbora. Znam da je utakmica žestoka i da svi žele pobijediti, razumijem konkurente, ali ne razumijem kako mogu ići nisko i baviti se nečasnim radnjama, angažirati neke ljude, pogotovo medije…

Opet mediji?!
Ma evo, ovaj tjedan, izbrojao sam da sedam tipova piše iste stvari o meni, i to u dva dana. To je rafalna paljba! Jedan od kandidata išao je tako nisko da je u svom biltenu objavio vrlo ružan tekst o meni, tekst jednog njegovog dragog novinara. Svi su protiv mene, sve stranke, sve vlasti, mediji… sa mnom je jedino narod, zato pobjeđujem!

Dobro, ali napisana je i rečenica: ‘Dok je Ranko ratovao, Kerum je dućanisao’?
Bilo bi jako loše da je o meni taj čovjek pisao pozitivno, ja bih se zabrinuo. Mene voli 95 posto naroda, a njega nitko.

Možda, ali ovo o ratovanju i ‘dućanisanju’ niste komentirali?
Što ću komentirati kad on piše po nalogu! On zbog svoje frustriranosti gadi ljude, ali ne gadi one što ne valjaju jer mu oni daju naloge. Jadan ti je onaj kome je on prijatelj.

Tko plaća kampanju i koliko novca ćete potrošiti?
Imam dosta simpatizera, prijatelja, obožavatelja i tako dalje, mnogi daju podršku ovako ili onako, čuo sam za internet portale i Facebook… Narod me je stvorio, ja ću s narodom ostati. Novac za kampanju je osiguran, ali ne vjerujem da ću sve potrošiti.

Opet, koliko novca?
Teško je reći, prvi put se susrećemo kampanjom i ne znamo hoće li koštati jedan, deset ili sto. Ali, puno je prijatelja i poslovnih partnera koji žele sudjelovati.

Koji su to?
Ma, još ništa nisam uzeo, ali znam da se neću razbacivati. Od novca prijatelja i ljudi koji mi daju podršku potrošit ćemo možda pola, drugu polovicu ćemo donirati. Želim se još više baviti humanitarnim radom, kolege i ja osnovat ćemo zakladu koja će dijeliti po prioritetima. Kupujući kod nas, narod nas je stvorio, pa je red i da se vraća.

Imena, imena?
Recimo, Mirko Grbešić, Josip Milavić, Đuro Gavrilović, Tomislav Mamić

Postanete li gradonačelnik, već vidimo sukob interesa. Hoće li se vaše tvrtke okoristiti?
Neće! Moje tvrtke ni danas nemaju nijednog kvadrata gradskoga prostora…

Da, ali ipak ovise o odlukama Grada?
Ma vjerujte mi, ja se danas užasavam kad pročitam da je raspisan natječaj za javnu rasvjetu na rok od četiri godine. Tko to ima pravo napraviti? Tko garantira da, recimo, ta žarulja neće pojeftiniti dogodine? To se ne smije tako raditi! Napravit ću reviziju svih gradskih ugovora, višak treba ići siromašnima i bolesnima, a ne u privatne džepove. Ja tvrdim da već pomažem ovom gradu, a ne obrnuto. Platio sam 100 milijuna kuna komunalija…

kerum02riva

Dobro, ali to je porez…
Ne, porez je druga stvar, ovo su komunalije. Dakle, ja sam prihod, a ne trošak. A kad pobijedim na izborima, ne samo da neću ući u sukob interesa, nego ću dati nalog da se pročešljaju svi ugovori jer nijedna kuna ne smije ići mimo propisa! Posao od pet kuna ne smije se plaćati duplo, samo da bi netko imao sitnu korist od toga.

Ali već ste najavili gradnju POS-ovih stanova na svome zemljištu, nije li to sukob interesa?
Predložio sam zato što bi to možda bilo najbrže. I nisam rekao da bih stanove gradio ja, može to biti i Grad. Ili neka se nađe gradsko zemljište, samo neka se krene! Ali, pitanje je zašto se dosad nije poticao POS? Zato što su štitili privatne interese onih koji su stanove prodavali po tri i pol tisuće eura! Uostalom, zašto se ne bi napravilo 500 stanova u Dujmovači? Ne moram raditi ja, eno neka radi tko god hoće! Ja sam radio devetnaest godina i dosta mi je toga, sad želim da iza mene, kad me jednom ne bude, bude zapisano da sam napravio preporod u Splitu. Imam srce i dušu, a hvala Bogu i pameti za to. Za razliku od ostalih…

Svejedno, nekako su Vam ?otkočeni? projekti, stanovi u Lori, neboder Periska…
Ne samo to, nego i hotel na Bačvicama i ona ?Nova color? (stambena zgrada, op.a.)… To je pokazatelj moje pametne poslovne politike. Normalno je da se gradi, meni je drago, ali samo ono što gradu treba. Svaki taj kvadrat u gradsku blagajnu donese 570 kuna, plus komunalije…

Kad ćemo vidjeti imovinsku karticu?
Ona se zna, prije krize je bila oko 500 milijuna eura, sad su nekretnine u padu pa je nešto manja. Tko će to nabrojati i tko to ima pravo tražiti…

Zakon, recimo?
Po zakonu prijavit ću tvrtke, one su vlasnici… A i dosta tvrtki je u vlasništvu obitelji…

Dvije glasine kruže o Vama: da ćete odustati nekoliko dana prije izbora, ili ste već dogovorili suradnju s HDZ-om?
Da, po prvoj sam se dogovorio sa SDP-om, po drugoj s HDZ-om. I, koliko dobivam od njih?

Pa, recimo, baš Perisku, Loru…
Kad bih nešto tako muljao, a neću jer ne želim ostaviti mrlju ni na sebi ni na svojoj obitelji, sigurno ne bih radio za tako sitne stvari. Ja sam tip od velikih projekata. U svakom slučaju, ne dolazi u obzir. Ni jedno ni drugo.

Ni dogovor s HDZ-om?
Ma zašto bih se dogovarao? Pa vidiš kako funkcioniraju, taj neki Popara (Andro Krstulović Opara, op.a.) gadi me gdje god stigne. Ja ne znam ni tko je on, čime se bavi? I on je na državnim jaslama?

Konzervator, ravnatelj Galerije Meštrović.
Da, da, super…

Objavljeno je da ste dobili prijetnje smrću, a onda Vas nije bilo u medijima par dana?
Ne, nisam se sakrio, nisam ih ni shvatio previše ozbiljno. To je bio nekakav kreten, a informaciju nisam objavio ja nego policija. I prije mi se prijetilo, ali policija je bila učinkovita.

Kada i kako?
Jedan je prijetio, ali su ga odmah uhvatili, drugi me htio reketariti i tražio je 600 tisuća eura. Bio je toliko glup da ga je policija uhvatila u toj istoj telefonskoj govornici!

Kada?
Prošle godine.

Zaposlit ću 500 ljudi
Ide li taj hotel Marjan, kad je otvaranje?
– Sad, za deset dana, potpisujem ugovor s najjačim brendom.

Kojim?
– Ne mogu reći, jako su strogi, treba pričekati. Bila su gospoda iz Amerike i menadžer njihovih hotela za cijelu Europu, rekli su da će Marjan biti među prvih dvadeset u Europi, a imaju ih dvista pedeset. Mislim otvoriti 15. lipnja, toranj i zapadni dio, a ostatak za devedeset dana, ali ne znam hoće li operater prihvatiti i hoće li dati da otvorimo prije nego što prošire obalu. Tamo preko ljeta autobus ne može ni stat. Ovako ili onako, otvaram ovog ljeta, a bilo bi dobro što prije. To je investicija od milijardu kuna, ogromno, mora se pa makar je i kriza. Ja sam svaki dan na gradilištu, znaš kolik je, to je trista metara obale! Zaposlit ću 500 ljudi, to je najbitnije.

O Hajduku…
Valjda bi i Kerumu kao gradonačelniku Hajduk bio zanimljiv nakon izbora?
Mi, krupni dioničari, dali smo 83 milijuna kuna i spasili ga od stečaja, krenulo je, ali iznenađeni smo kako nas tretiraju…

Tko?
– Politika. Evo, zna se da su vlasnici prvi, nadzorni odbor drugi, uprava treći po redu, a nas stavilo da sjedimo na tribinama! Strpalo nas ko kretene gore… Mislim, nije bitno koji red, tu se radi o poštovanju prema nama, nema ga! Strpalo nas u treći red, politika stala u prvi i drugi i još nam se ruga! I moramo ih moliti da kupimo karte, jer ja sam kupio kao i svi drugi…

Prodaja Hajduka, da ili ne?
– Mislim da Grad treba biti većinski vlasnik, ili barem 25 posto plus jednu dionicu, a da krupni dioničari kupe ostatak…

Zašto ne obični građani, navijači?
– Ili mali dioničari, još bolje, samo ne znam koliko ljudi imaju para. Bilo bi idealno da sve kupe mali dioničari i o tome se barem treba razgovarati. Više znaju čovik i magarac nego samo čovik.

Prijestolnica kulture
Split će se navodno kandidirati za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a za to treba raditi godinama, tko god bio gradonačelnik?

– Ostat će svi iznenađeni, bit će upravo suprotno od onoga što misle, da je Kerum nekulturan. Puno ću toga napraviti za kulturu, ali znaš na koji način? Neću trošiti gradski novac, nego će svaki koji dođe investirati u gradu morati i pomoći. Znači, ok, ovaj će donirati kazalište, ovaj će bolnicu, onaj treći će ‘Jadrana’… Ovi naši u vlasti to nisu znali napraviti. Da su pitali, dobili bi, ali nisu se ni sjetili!

Dakle, ostaje li kandidatura?
– Koja?

Za prijestolnicu kulture.
– Ma, već radim na tome! Ne ja, ljudi koje sam angažirao, ja sam rekao da mogu raditi ono što znam: stvarati novac i radna mjesta. Ostalo nek rade oni koji znaju, u sportu sportaši, u kulturi kulturnjaci…

Vaš komentar

Napišite što mislite o ovoj temi...

© Željko Kerum 2009